Medicinsk laser

Jag behandlar med medicinsk laser från Irradia för optimal läkning.

Det finns två typer av laser inom medicinen:

Kirurgisk laser som kan skära och bränna genom vävnad.

Medicinsk laser: Lågeffekt laser (Low Level Laser Therapy - LLLT) som påverkar kroppens mjukdelar med hjälp av ljus.

Jag använder mig av en medicinsk laser som idag används i förebyggande och behandlande syfte av terapeuter, veterinärer, trav- o galopptränare över hela världen.

Laserterapi är en enkel behandlingsform, väldokumenterat effektiv vid led-, sen- och muskelskador, nervsmärtor och nervsjukdomar, ryggproblem, kroniska smärtproblem, svullnader och infektioner. Lasern används direkt på skadeområdet, men är också framgångsrik på triggerpunkter. 

Laserbehandlingen har läkande effekt på cellnivå. Läkningstiden och därmed konvalescenstiden kan halveras vid användning av laser. 

Kroppens endorfin (smärtstillande) och oxytozin (avslappnande effekt) frisläpps, vilket ger smärtlindring och välbehagkänsla vid behandling av djur.

Laserbehandling är en smärtfri och riskfri behandlingsmetod och det finns inga biverkningar med lågenergilasern. Man "kan" få mer ont eller träningsvärk efter en behandling under en kort tid, men detta beror på att läkningsprocessen har fått ny fart och det går snabbt över.

Laserljuset kan ibland även ge en direkt smärtlindring. Då är det viktigt att veta att smärtan kan komma från en skada som i regel kan ha resulterat i en inflammation. Smärtan hindrar då en överbelastning och laserns smärtlindrande effekt kan därför leda till överbelastning med en försämring som följd. Det är därför mycket viktigt att man inte överbelastar leden, senan etc.

Alla reagerar inte lika på laserbehandling. Man märker i regel en reaktion inom 1 till 5 gånger. Vissa reagerar starkt och nästan omgående, andra behöver fler behandlingar. Normalt sett svarar ca 90% av patienterna på laserterapibehandling. Vissa problem lämpar sig mer för laser än andra.

Vad kan behandlas?

Kroniska och akuta smärttillstånd i muskler och leder.

Inflammationer i muskler och leder.

Reumatisk värk

Förslitningar i lederna

Artros

Idrottsskador som t.ex ligamentskador, tennisarmbåge, hopparknä och löparknä

Frusen axel (Frozen shoulder)

Hälsporre

Musarm

Karpaltunnel syndrom 

Sårläkning

Eksem, psoriasis

Munsår

Herpes

Liggsår

Bältros

Ansiktsförlamning

Tinnitus

Spräckt trumhinna 

Öroninflammation 

Bihåleinflammation

Whiplash

Ljudöverkänslighet 

Vissa allergier

Rörelsestörningar

Hälta

Gallor

Gaffelbandskador

Senskador

Triggerpunkter

Osv, men även i förebyggande syfte.

Det är 96 timmars karens på laserbehandling för häst innan tävling.